Catalonië

90 minuten

Deze hele trip naar Catalonië kwam door een heerlijke fles Priorat. Op het etiket staat dat het 90 minuten rijden is van Barcelona naar Priorat en dat je over zo’n fles wijn nooit langer dan 90 minuten doet. Hoe waar is dat! Omdat we dit zo’n lekker wijntje vonden, hebben we gekeken waar de wijngaard is. Dit blijkt Trossos de Priorat. Dus dat is de bestemming van vandaag. Na een prachtige rit door de bergen kwamen we aan bij het hotel. Wat een uitzicht! En wat een leuke plek. Er is een gemeenschappelijke keuken. Hier staan allerlei wijntjes gekoeld. Je kunt zelf glazen pakken, een wijntje kiezen en opschrijven in het ‘ honest fridge book’. Als je uitcheckt, reken je af. Er staat ook koffie en thee. En je kunt er ook zelf maaltijden klaar maken als je wilt. Het hele gesprekje ging in het Catalaans, dat was best een uitdaging omdat elkaar verstaan met mondkapjes op, echt een ding is. Maar we komen er aardig uit en we regelen meteen een bezoek aan de wijngaard Terra Dominica waar ook 90 minutes vandaan komt. Om 17.00 uur is er een Engelse uitleg.

Als we onze koffers hebben neergezet, gaan we eerst lunchen. Het is ondertussen 15.15 uur en ik heb trek. Voor ik verder ga. Denk even aan een saucijs. En wat ermee gebeurt als je er tijdens het bakken met een vork in prikt.

Het was best lastig om een plekje te vinden voor de lunch. Als we eenmaal zitten, ziet het er wat apart uit. Blauw en wit geruite tafelkleden over net iets te grote tafels en sommige lampen hangen op ‘tiet hoogte’ in het gangpad. Corona proof zullen we maar zeggen. En de kaart was in het Catelaans. Even puzzelen dus.

Nu heb ik bij el Nacional in Barcelona (ook een aanrader om daar eens een hapje te gaan eten) een butifarra gegeten en die was lekker. Omdat we niet zo veel tijd hebben, bestellen we beiden een butifarra. Dan komen onze borden eraan en ik verschiet van kleur. Wat er op mijn bord ligt, lijkt op een bleek roze, slappe tampeloeres met gezwellen aan de uiteinden. Dit lijkt op geen enkele wijze op die lekkere bruin en krokant gebakken worst die ik in Barcelona heb gehad! Ik moet echt even mijn beeld uitschakelen. Ernaast liggen witte bonen die zo gortdroog gekookt zijn dat ook als ik ze laat verdrinken in de olijfolie het een droge hap blijft. Grappig genoeg eet Ingo het hele ding op en nog een stuk van de mijne!
Ik ben er al lang uit. De Spanjaarden hebben in de schijf van vijf de groenten vervangen door wijn. En wat ze gelijk hebben.

uitzicht vanaf het terras
Ons terrasje

Tijd voor de wijnproeverij. We rijden naar het wijnhuis en dan begint het te regenen en het houdt voorlopig niet meer op. We krijgen een rondleiding langs de vaten van eikenhout, de roestvrijstalen tanks en het plastic ei waar de wijn in gerijpt wordt. En dan volgt de proeverij. Zeker geen straf. Ingo vindt de witte wijn het lekkerst en ik de Priorat.

Terra Dominica
Elke maand worden de vaten gevuld om te voorkomen dat er zuurstof bij komt
We proeven een rosé, een witte en twee rode wijnen

Keuzes, keuzes

Terug in hotel. Vanmiddag hebben we voor vanavond een picknickmand besteld en die staat klaar. Ik lach me gek. Naast kaas, brood en vleeswaren zit er ook wortel, sla, ui, en gegrilde groenten in.

Omdat het regent moeten we ons terras een beetje verbouwen maar dan zitten we droog. En wat meteen opvalt is de oorverdovende stilte. Dat maak je niet vaak mee! We genieten van de rust, de wijn en fijne gesprekken.

Hoe leuk!
En in een picknickmand zitten dan wel groenten

2 Reacties

  • Dagmar

    Wat heerlijk om jullie avonturen weer te lezen. Zeker nu we zelf niet op vakantie gaan. Geniet lieverds en zodra het kan prikken we een datum om veel bij te kletsen