Travel

Ben ik verwend?

Ben ik te verwend? Of ben ik nieuwsgierig of juist onrustig? Volgens van Dale: ver·wend (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) 1 door verwennerij bedorven.

ver·wen·nen (verwende, heeft verwend) 1 bederven door toegevendheid: een kind verwennen 2 bijzonder goed verzorgen.

Laten we wel wezen, we hebben twee prachtige weken in Spanje gehad. Dat zou genoeg moeten zijn. Maar na een weekje wisselvallig weer heb ik het thuis wel weer gezien. Dan wil ik wel weer op pad. Dus toch verwend? Maar ik voel me nog niet bedorven.

Of is het mijn nieuwsgierig of ben ik onrustig? Volgens mij is dit gevoel van ‘alles eruit halen en altijd wat moeten’ gekomen na Amerika. Toen ik, bij terugkomst in Den Helder, op zaterdagavond de stad in ging en zag dat dezelfde mensen nog steeds op dezelfde plek in de kroeg stonden, schrok ik. Het voelde alsof het leven stil was blijven staan. En stilstaan is achteruitgaan en vooruitgaan is leven!

En daarbij weten we allemaal dat er in ons leven zomaar iets kan gebeuren waardoor alles anders wordt. Reden des te meer om herinneringen te maken en te genieten, te beleven en te ontdekken.Dus: ben ik verwend, ja! Bedorven, nee! En zie ik mijzelf vooral als levensgenieter, Bourgondiër.

We hebben het plan om met de auto naar Barcelona te gaan, losgelaten op het moment dat er voor Barcelona code oranje werd doorgegeven. En zo zitten we dan in Maastricht. En begint er een ander avontuur. En dat avontuur zit ‘m in kleine dingen zoals bijvoorbeeld het hotel. Elke hotel is weer een verrassing. De ene keer prachtig, dan grappig en soms lijkt je kamer op een bordeel.

En dan de omgeving. Neem Maastricht. De huizen zijn hier duidelijk anders dan in Noord Holland. Statiger, vaak wit en soms met ornamenten. De mensen zijn vriendelijk, beleefd en geduldig. En oprecht geïnteresseerd. Heel wat anders dan ons nuchtere Noord Holland. En de natuur, glooiende heuvels, liefelijke dorpjes, maïs velden, mergelgroeven en bomen.

Maastricht is Bourgondisch. Er wordt hier, net als in Barcelona, de hele dag gegeten en gedronken. Van biertjes tot wijn en lekkere plankjes met kaas en andere lekkernijen. Ze hebben hier zelfs een wijngaard en bierbrouwerijen in de omgeving! De keukens zijn hier net wat langer open. En zo zitten we om 22.00 uur buiten op het terras aan een wijntje en begint ons Nederlandse avontuur!

2 Reacties