Travel

Kura Hulanda

We lopen over de Pontjesbrug naar Otrabanda. Hier ligt Kura Hulanda, het slavernij museum. 

We bezoeken dit museum al vroeg maar ook hier is het zo heet dat ik er bijna onwel van word. En niet alleen van de warmte maar vooral van de verhalen, tekeningen en martel methoden. Het begint bij de eerste beschavingen en allerlei opgravingen uit Perzië (Mesopotamië). Het is opmerkelijk hoeveel materiaal ze hier hebben van tussen 2.500-4.000 jaar voor Christus! 

En ook hangen hier teksten waar je bang van wordt. Archeologie stelde vast dat de wieg van alle mensheid en beschaving in zwart negroïde Afrika ontstond. In 1974 (en daar schrok ik van) is er vervolgens een historicus die toegeeft dat het aangetoond is maar dat moet toch fout zijn… 

Daarna lopen we het gebouw in wat gaat over de slavernij in Afrika. Triest en je schaamt je ervoor dat wij Nederlanders destijds (ten tijde van de VOC en WIC) zo met mensen omgingen. Er hangen gedetailleerde tekeningen van niet alleen slavenhandel in Afrika, maar ook delen in van Noord en Zuid Amerika. Wat ik eigenlijk wilde weten was hoe het hier op de eilanden ging. Maar dat staat gedocumenteerd in landhuis Knip wat dicht is.

Na deze indrukwekkende beelden, lopen we richting hotel.

We gaan naar Blue Bay. Een prachtige baai die bij een resort hoort dus van alle gemakken is voorzien. Als we rond half 6 weg willen, vragen we tot hoe laat het strand open blijft. Ze sluiten pas om 22.00 uur! Dus besluiten we te blijven voor de zonsondergang een hier een hapje te eten. Tegen half zeven gaan de lampjes aan op het strand en kunnen we op het strand eten. Het werd een heerlijke namiddag/avond!

De terugreis vond ik wat minder. Sommige stukken zijn onverlicht en het ontbreekt aan strepen op de weg. Ik zie geen midden maar ook niet waar de berm begint. En het wegdek is niet optimaal. Maar goed, Ingo kijkt mee en samen komen we weer veilig thuis.

2 Reacties